
Günümüzde obezite dünya çapında başta gelen sağlık problemlerinden biridir. Dünya nüfusunda şu anda 2 milyardan fazla obez birey vardır. Bu rakamın ne yazık ki ilerleyen yıllarda daha da artması beklenmektedir.
Obezitenin gelişmesinde bir çok faktör rol oynamaktadır. Genetik faktörler, bazı sağlık problemleri,çevresel faktörleri, yaşam tarzı gibi.
Bu faktörlerle beraber sosyal hayatın bize kattıkları, sosyal hayatımızdaki sorumluluklarımız ve gelişen teknoloji ile beraber obezite görülme sıklığı tüm dünyada bir çığ gibi büyümektedir.
Obezite sadece vücut ağırlığının artması yani sadece estetikle ilgili , kilo ile ilgili bir problem değildir. Obezite türlü sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Bu yüzden de estetik bozukluktan çok hayati önemi olan bir sağlık problemidir. Obezitenin sebep olduğu sağlık problemlerinden bazıları; bel çevresi yani abdominal yağlanmaya bağlı olarak başta Tip 2 diyabet ,insülin direnci ve karaciğer yağlanmasıdır. Dolaşım sistemindeki dejenerasyondan kaynaklı hipertansiyon ve koroner arter (kalp hastalıkları) gelişebilmektedir. Bunlarla beraber fazla kilo horlamaya, uyku apnesine yani uykuda solunumun durmasına ve normale göre daha fazla terlemeye sebep olmaktadır.
Bir diğer en önemli problem de sağlıksız beslenme alışkanlıkları ya da uygulanan yanlış diyetlerle vücudun kendi doğal ortamını, doğal çalışma prensibini bozarak vücudu kansere yatkın hale getirmektir. Bu sebeple ben bir beslenme uzmanı olarak merkezime başvuran danışanımın ayrıntılı şekilde özgeçmişini dinleyip, onu hem var olan hastalıkları veya gelişebilecek hastalıklar doğrultusunda , son 1 sene içinde yaptırmış olduğu kan biyokimyasal bulgularını da inceleyerek, besinleri tüketim alışkanlıklarını da değerlendirerek , sevip sevmediği yiyecekler arasında birlikte orta noktada anlaşarak ‘’kişiye özel’’ onu doğru beslenme ile optimal sağlığına kavuşturacak ya da kişiye doğru beslenmeyi öğreterek , danışımızda ileride gelişebilecek hastalıklara karşı önlem almasını da sağlayacak bir beslenme planı oluşturmaktayım.
Peki ‘’Diyet’’ nedir ?
Sağlıklı bir bedenin,ruh halinin, yaşam enerjisinin ve vücut ağırlığının korunması için oluşturulan beslenme prensibine diyet denmektedir. Aşırı kilolu olmanın hızlıca arttığı özellikle 2000’li yıllarla beraber sadece ”diyet” kelimesi bile kişiyi sanki demir parmaklıklar ardına hapsetmişiz gibi özgürlüğü kısıtlanmış hissettirebilmektedir.
Bu yüzden benim uzman olarak amacım ;
Kişiye en uygun,
1.Madde; Kişiyi doyuracak
2.Madde;Bedenen ve ruhen kişinin enerjisini dinamik tutacak
3.Madde;Kas kaybına yol açmayacak
4.Madde;Verilen Kilonun tekrar alınmasına neden olmayacak
5.Madde;Motivasyonunu kaybetmemek adına kişiye yol arkadaşlığı yapabilecek,ona rehber olabilecek
6.Madde;Normal beslenmenin ne olduğunu öğretecek
7.Madde;”Diyetteyim” kalıbından -psikolojisinden uzaklaştıracak, kişinin ideal kilosuna ulaşıp onu ömür boyu korumasını sağlayacak bir hizmet sunmaktır.